top of page

Vi skriver nyhetsbrev!

Prenumerera för att hålla dig uppdaterad om vad vi gör och vad som händer i huset.

PRENUMERERA

TACK!


(Hittills allt väl)


Hej!


Omtumlade, kärleksrusiga och bekräftade till max borstar vi av oss snön och stampar isen från skorna. Vi levererade en invigning vi och fick tillbaka 100-fallt. Oräkneliga glimtar av vår vision för platsen har hittills gjort sig synliga på Stadsgårdsterminalen sen vi kom in på plats, men i fredags föll allt på plats- så sömlöst och så länge att det blev en glimt som övergått till fast bild. Att skapa en plats där det sker olika saker simultant och jämte varandra, där publik känner sig trygg och helt hemma samtidigt som det öppnar upp för det oförutsedda och oväntade i olika möten och inramningar har varit visionen, och nu vet vi att det även är målet.

INVIGNINGEN

Förrförra fredagens invigning av nya Kollektivet Livet Bar & Scen kan inte sammanfattas i annat ord än succé. Stämningen som skapades av kvalitén på det kreativa, bredden av innehåll och publik, blandat med det familjära och vänliga, gick att “ta” på.

Den hängde där som en aura över stället med 900 personer som kom och delade platsen. Efter att ha provtryckt alla delar sedan förra sommaren kunde vi verkligen bjuda in till ett kalas som transformerades från AW till spontana dansgolv, mellan kurerad lineup med helt fantastiska akter och toner till mega-ös från eftermiddag till sen natt.

Där och då upplevde vi en plats som Stockholm verkligen saknar. Fråga någon du känner som var där och få hela bilden.

Förbered dig på nästa invigning. Det kommer fler.Bild 1: Asta Bild 2: Tomode Bild 3: Minglande gäster

Foto: Åke Tireland, Tamalie Jonsson


KONSTEN

STAIR, vårt residensprogram är igång. 6 fantastiska konstnärer arbetar på platsen och det är en ynnest att få komma varandra så nära. Platsen och konsten påverkar varandra och redan sipprar det ut i olika uttryck på plats, nya relationer och samarbeten och utvecklingar. Ett betatest för någon är ett till synes komplett och inspirerande verk för någon annan, likväl som en kopp kaffe i fikarummet är en välkommen paus eller ett inspirerande startskott.

Husets konstsamling börjar ta form och inom kort kommer fler konstnärer ställas ut på plats.

Husets tredje våning är fullsatt och här huserar hela spektrat av Kulturella och konstnärliga näringar. Det hamras på laptops vägg i vägg med dansare i VR, nyfödda bolag växer sig starkare och större med sina kreativa verksamheter och lunch-rummets mikrovågsugnar plingar i kapp med kaffet som puttrar mest hela tiden.

Nere på markplan kör Kroppens Hus på med välbesökta konstverkstäder, samtal och utställningar, och inleder snart en ny spännande fas i ett samarbete med Svärmen för att addera synergier med mer spel och omslutande scenkonst.

Jympa3000 blir bara mer och mer populärt och varje måndag och under mars månad fortsätter möjligheten att gympa som ingen annanstans.


Bild 1: Svante Pettersson

Bild 2: Jonas Johansson


UTMANINGEN Vår största utmaning är vår nära omvärld. Dels den fysiska, att befinna sig bokstavligen MITT I Stockholms mest omfattande stadsutvecklingsprojekt såsom Slussenprojektet är, men även med en så pass ny och oetablerad verksamhet som våran. Det sprängs, borras och lastas, en väg som fanns igår är borta imorgon, grannar hyllar och andra klagar. Vi måste manövrera i friktioner mellan kort avtalstid som står i direkt motsats med hållbara och långsiktiga investeringar. Vi sitter runt bord där det verkligen råder en genuin samsyn kring värdet av en levande stad, av tillgänglighet, bredd på program osv, men där det finns helt olika möjligheter och förhållning till att dela på risken. För oss är det oförutsedda och oväntade något som varit del av vår verksamhet i 20 år. Jag skulle vilja säga att vi är rätt bra på detta och tack vare det kan operera Stadsgårdsterminalen så som få andra skulle kunnat givet dessa premisser. Och vi har kul. Vi utvecklas och vi lär oss massor. I dessa utmaningar finns så mycket att hämta, och även att dela och vi ser fram emot alla de sammanhang som nu ligger framför oss. Det är även mycket stärkande och peppande att känna stödet och samverkan med så många andra aktörer som verkar i samma värld som vår. I dagarna går tankarna extra mycket till en av dessa aktörer. Musikaliska Kvarteret, som gjort ett helt fantastiskt arbete och tillfört Stockholm fyra scener mitt i stan och nu samtidigt hänger lite i limbo och får kämpa vid scendödens yttersta front. Hoppas ni besökte dem i helgen på deras SCENDÖDSFESTIVAL - ÖPPET KVARTER. Skriv gärna under deras upprop: https://www.mittskifte.org/petitions/radda-musikaliska-kvarteret


AVSLUTNINGSVIS Spännande tider. Viktiga tider. Så mycket som händer. Så mycket vi inte vet men samtidigt så många många grymma grejer på G överallt. Mer roliga och stora nyheter inom kort!

Varma hälsningar två rimliga stenkast från Slussen,

Andreas & Kollektivet Livet


“Människorna gör platsen”Hej!


Det sägs att det är människorna som gör platsen, och det måste ju stämma. Hur många gånger har inte sällskapet varit det som minnet hängs upp på, inte platsen i sig. Kulturen för oss samman, ger platsen liv och blir kittet som binder ihop.

Plats, människor & kultur. I grund och botten, dom tre orden som summerar vad vi jobbar med på Stadsgårdsterminalen, tillika tre perfekta rubriker att starta årets förtsta nyhetsbrev med!

PLATS

Stadsgårdsterminalen invigdes officiellt den 15:e december.

En tapper skara besökare infann sig redan 08:30 utanför huvudentrén i decembers hittills kyligaste morgon. Vi hade styrt varm fika och stans snyggaste band att klippa. I kronologisk följd förenlig med vår resa in i terminalen fram till idag fick alla berörda och representerade instanser och intressenter dela några reseminnen.

Sveriges i särklass kallaste sax greppades av tidigare Kulturborgarråd Jonas Nadebo som varsamt klippte den symboliska första delen av bandet för att sedan få sitt sista klipp in i framtiden av nya Äldre- och Kulturborgarråd Torun Boucher.

Symboliskt, och tillika manifesterade, över hur viktiga platser att mötas på är, där olikheter och likheter kan få mötas OCH samverka.

Invigningar är bra, för de ger oss en anledning till att levela upp och med tydlig deadline få mer saker på plats. Stora scenen är nu så gott som redo med sitt PA och set-up, baren har fått ett lager ljus och CNC-frästa snygga fronter, alla lås är numera blippar och fullt fungerande, godsmottagningen en “inrutad ordningens värld” som skulle få vem som helst från militären att torka tårkanal.

Alla entréer har folierats och fått namn, wifi-hastigheten sjunger i hela fastigheten och de stora fönsterpartierna intill baren har nu illustrationer som i varenda detalj påvisar händelser och detaljer ur Kollektivet Livets arv.MÄNNISKOR

På eftermiddagen den 15:e december åter öppnades dörrarna med familj och närmaste, alla som på sina håll stöttat och backat oss så enormt i denna process, och utan vars stöd hade inte en millimeter av det vi gjort på Stadsgårdsterminalen varit möjligt.

Därefter öppnades dörrarna mer och mer för att slutligen stå vidöppna och med fri entré bjuda alla på årets julfest. Tillsammans med arrangörer, kunder, hyresgäster, vänner, familj, artister, fans och alla möjliga besökare blev det en torsdag till 01:00 med extra allt.


KULTUR

Dans, konserter, teater, klubb, samtal, utställning och konstverkstad har fyllt programmet fram till nyåret.

Med övertygelse om hur viktig tillgången är till ett brett och rikt kulturliv för alla var det extra fint att få avsluta året med HELT GRATIS verksamheter för barn och unga hos oss under Julledigheten!


Prisma - Var vårt egna producerade projekt i form av workshops för barn och unga på Stadsgårdsterminalen där de tillsammans med några av stans absolut mest spännande konstnärer fick skapa fantasivärldar, poesi och pyssel i Ankomsthallen.


Kroppens hus i Tullen erbjöd välbesökta workshops med några av konstnärerna bakom sin interaktiva utställning. Konstverkstaden var öppen för de mindre och det gipsades armar, syddes kirurgisk Sutur och folkbildades kring hälsa med konsten som språk!
Stadsgårdsterminalens första residensprogram (STAIR) är även öppet för ansökningar.

Inom ramarna för STAIR kommer 6 konstnärer kunna komma och under en månad arbeta på platsen under känslan “Här lämnar vi vardagen” med full tillgång till huset för att efterlämna ett eller flera verk. Sprid och dela detta gärna till dina favorit konstnärer som du skulle vilja se mer av och resa med hos oss!


All info om STAIR och dess förutsättningar finns HÄR.


Ansökningsperioden är öppen nu fram till 15:e januari.SIST MEN INTE MINST, TACK!

Stort tack för alla som kom och besökte oss 2022, sicken resa det året blev! Den resan fortsätter nu 2023, och vi ser fram emot allt!


Over and out för denna andra gång!


Bless,

Andreas & Kollektivet Livet


Uppdaterat: 11 jan.

“Här lämnar vi vardagen”


Hej!

Så sitter vi här med datorn i hand. Blickar ut över Franska bukten i den fastighet vi såg för ett drygt år sedan och bara drömde om. Vinterns första snö syns genom fönstret och det som slår oss är inte det anmärkningsvärda i att den kommer nu, utan att vi ser den. Vi har ju suttit i en fönsterlös källare i nästan 20 år till att nu förstå vidden av fönsterputsningen här på Stadsgårdsterminalen. Du får detta infobrev då du anmält ditt intresse på vår hemsida för Stadsgårdsterminalen, vi vill med detta informera kring den stora bilden, månaden som varit, var vi är och vad som faller i blicken framöver. För att börja i rätt ordning tänkte jag introducera oss och ge en mer utförlig recap till vad som föranlett oss hit. VILKA ÄR VI? Vi är Kollektivet Livet. Enligt Wikipedia är vi “en konstnärsgrupp och kulturbyrå som främst jobbar med storskalig installation, design och kulturfrämjande verksamhet i det offentliga rummet och har varit en tongivande aktör för att öppna upp offentliga väggar för muralmålningar och grafitti”. Till detta skulle jag nog vilja tillägga att vi är ett gäng individer som hållit ihop i vått och torrt, som varit med länge, alltid levt med krativitet som huvudsaklig drivkraft, som älskar det storskaliga, och tillika älskar det lilla, så länge det är gjort med passion. Jag heter Andreas och skriver i egenskap av Kulturutvecklare på Kollektivet Livet och ansvarig för kulturen på Stadsgårdsterminalen.
VISIONEN

Det som förde oss hit började med att vi såg Birkaterminalen tomställas på grund av pandenmins framfart.

Här lämnar vi vardagen” som det står på väggen i huvudentrén fick en flerbottnad mening. Detta kommer stå kvar.

Vi såg en ny möjlighet för att skapa plats för detsamma, men utan att lämna kajen, och inom konstens värld.

Vi fick möljligheten att presentera vår vision för huset för fastighetsägaren. I korthet handlade denna om att skapa en ny destination för kultur, dels att tillföra saknade musikscener, men även plats för ett brett innehåll, med större möjlighet att kunna presentera det oväntade och oförutsedda. Vi är övertygade om att en “delningsoptimerad” plats kan husera allt från konserter, föreställningar, utställningar och produktion, med innehåll som är från det mest kommersiella till det mest fria och oetablerade, för en publik som sträcker sig över åldrar, bakgrunder och stadens hela geografi. Möjligt med Slussen tre rimliga stenkast bort.

Och för en gångs skull, kanske den första, kom Kollektivet Livets brokighet och långa legacy av att göra allt mellan himmel och gjord till sin största fördel.

Vi var inte ensamma och efter närmare ett år liknande en berg-och-dalbana mellan olika “kanske”, “snart vet ni”, “vi väntar bara på” osv kunde vi slutligen skriva under avtalet. En svår tid för en liten organisation. Vi var på halster, vårt nätverk av andra hoppfulla aktörer, på samma halster, och samtidigt som en danande förändring låg framför oss behövde vi säkra andra uppdrag och jobba på plan B’s.
OCH NU HAR VI

Lyckats få igång Terrassen med bar och musik under den gångna sommaren. Från juni t.o.m augusti hade vi över 20.000 besökare i huset. Vi fick fart i den gamla Terminal-cafeterian med inte mindre än två pizzor och mackor på menyn. Baren kom igång med dunder-utbud. Stora scenen etablerades. Stort tack till Kulturförvaltningen för bidrag och suport för denna.

Ett 40-tal konserter har genomförts. En mängd klubbar likaså, från Finskt disco till Afro-rave, från Hip-hop jubileums till Ballroom.

Tredje våningen som är kontor och mötesrum är så gott som fullt. Och nu med snabbast Wifi, bara en sån sak.

Vi har haft en rad arrangörer i huset och lärt oss hur otroligt viktiga dessa är för Stockholms kulturliv. Vilka risker de tar, likt oss själva, för sina passioner och förvärv som ser lika olika ut som antalet de är.

Vi har Kroppens Hus som hade första vernissaget häromdagen i Tullen, som nu framöver handlar om konst och hälsa. Med fri entré.FRAMÅTVi jobbar för fullt på alla områden.

Det programmeras för fullt, och vi försöker hitta längre och längre ut från våra egna nätverk för att boka in spännande saker, både publika och slutna. Visningar avlöser varandra, innehåll cureras och synergier skapas.

Kommunikationen kommer komma igång i takt med att får möjlighet att anställa fler till vårt team.

Allt vi redan lärt oss, och det är inte lite det, som kan systematisera


s och förenklas för att göra saker ännu smidigare görs just det.

I takt med att bitarna faller på plats känner vi att det är hög tid med en formell invigning. Inte för att huset någonsin kommer sluta utvecklas och förändras, men för att göra ett avstamp från den punkten vi känner att vi lämnar “uppstarten” och går in i “rull-mode”,

där saker har urpsungslägen som vi tagit fram och kan bibehålla.


Over and out för denna första gången!


Bless,

Andreas & Kollektivet Livet


bottom of page