top of page

Vi skriver nyhetsbrev!

Prenumerera för att hålla dig uppdaterad om vad vi gör och vad som händer i huset.

PRENUMERERA

TACK!(?)


Hej!


“Det funkar!“...är en känsla som har infunnit sig så många gånger nu på sistone. Terrassen är tillgänglig och öppen för alla 4 gånger i veckan, besökare kommer dit och möts av passionerat gung, utsikt och närheten till vattnet. Andra kommer för att se Metropol, Svärmen/Kroppens Hus nya lager konst av immersiv teater som börjar på stan och slutar på…(som för övrigt är så jävla bra). Eller så kommer besökare ut med stela ryggar från en effektiv dags workshop i ett konferensrum för att sen sugas in i en klubb, utställning eller konstvisning i ett trapphus alternativt uppleva någon av alla konserter, hemliga eller publika, som avlöser varandra på Stora Scenen.

Vårt första STAIR-program (Stadsgårdsterminalens Artist In Residence) är nu avslutat och dessa dryga två månader har påverkat platsen, medverkande och oräkneliga fler på ett fantastiskt sätt. Vi är mäkta stolta över att ha kunnat ro detta i hamn och resultatet syns och upplevs bäst i några av de verken som Ni kan ta del av på plats. Detta kommer även inom kort att presenteras på hemsidan, work in progress!


Saga Arbman fotad i trapphuset tillsammans med sitt verk som gjordes under STAIR 2023. Till höger ett urklipp från föreställningen Metropol.FRÅGAN Jag tror vi sitter på Sveriges största frågetecken just nu. Bokstavligen. Med allt vad det kan stå för, så kan kan det för oss vara att finnas eller ej. På vårt tak finns nämligen ett mäktigt stort rosa frågetecken att beskåda. Ett verk av Maja Spasova. Det lämnar ju en del frågor efter sig. Och för att göra en personlig reflektion så talar detta verk för allt vad vi står i på denna platsen. Både innanför och utanför våra väggar. Vi är överväldigade av alla glada tillrop, ryggdunkar och uppmuntran som vi får i takt med att det vi gör och levererar kommuniceras ut och upplevs. Positivitet från familj, besökare, vänner och bekanta, kollegor och random folk på stan. Även så från beslutsfattare och makthavare. I stort sett har varenda förvaltning, politiker och tjänsteperson uttryckt sitt stöd, och fastighetsägare och kulturförvaltning likaså. Så nu håller vi tummarna så de vitnar och ser fram emot att få avtalet förlängt förbi februari. Och att frågetecknet efterföljs av ett lika redigt utropstecken!


Nya Fire! Orchestra på terrassen strax innan gig nere på bar & scen.PROGRAMMET

För att återgå till peppen inledningsvis behöver jag bara slänga ett öga på vårt program. Jag rekommenderar alla att fånga föreställningen Metropol medan det går att boka in minst en konsert och ett terrasshäng inom kort.

Tre tips:

  1. Terrassen! Onsdag t.o.m. lördag mellan 17-22 för att njuta av platsen som bara blir finare och finare. Drink, utsikt och festivalvibb.

  2. Metropol! För att du vill söka evigt liv och uppleva omslutande scenkonst när den är som bäst.

  3. Club WOZA på terrassen - (Afia Festival 2023) Afrikansk musikfest

Aldrig har risken för att få uppleva något nytt och spännande varit så stor som nu!

Bianca Barcks poesi skrivet på vårt lilla röda hus på terrassen, en av flera konstverk som gjordes under STAIR 2023.


AVSLUTNINGSVIS Varannan glass och varannan vatten!

Varma hälsningar två rimliga stenkast från Slussen,

/ Andreas & Kollektivet Livet(Hittills allt väl)


Hej!


Omtumlade, kärleksrusiga och bekräftade till max borstar vi av oss snön och stampar isen från skorna. Vi levererade en invigning vi och fick tillbaka 100-fallt. Oräkneliga glimtar av vår vision för platsen har hittills gjort sig synliga på Stadsgårdsterminalen sen vi kom in på plats, men i fredags föll allt på plats- så sömlöst och så länge att det blev en glimt som övergått till fast bild. Att skapa en plats där det sker olika saker simultant och jämte varandra, där publik känner sig trygg och helt hemma samtidigt som det öppnar upp för det oförutsedda och oväntade i olika möten och inramningar har varit visionen, och nu vet vi att det även är målet.

INVIGNINGEN

Förrförra fredagens invigning av nya Kollektivet Livet Bar & Scen kan inte sammanfattas i annat ord än succé. Stämningen som skapades av kvalitén på det kreativa, bredden av innehåll och publik, blandat med det familjära och vänliga, gick att “ta” på.

Den hängde där som en aura över stället med 900 personer som kom och delade platsen. Efter att ha provtryckt alla delar sedan förra sommaren kunde vi verkligen bjuda in till ett kalas som transformerades från AW till spontana dansgolv, mellan kurerad lineup med helt fantastiska akter och toner till mega-ös från eftermiddag till sen natt.

Där och då upplevde vi en plats som Stockholm verkligen saknar. Fråga någon du känner som var där och få hela bilden.

Förbered dig på nästa invigning. Det kommer fler.Bild 1: Asta Bild 2: Tomode Bild 3: Minglande gäster

Foto: Åke Tireland, Tamalie Jonsson


KONSTEN

STAIR, vårt residensprogram är igång. 6 fantastiska konstnärer arbetar på platsen och det är en ynnest att få komma varandra så nära. Platsen och konsten påverkar varandra och redan sipprar det ut i olika uttryck på plats, nya relationer och samarbeten och utvecklingar. Ett betatest för någon är ett till synes komplett och inspirerande verk för någon annan, likväl som en kopp kaffe i fikarummet är en välkommen paus eller ett inspirerande startskott.

Husets konstsamling börjar ta form och inom kort kommer fler konstnärer ställas ut på plats.

Husets tredje våning är fullsatt och här huserar hela spektrat av Kulturella och konstnärliga näringar. Det hamras på laptops vägg i vägg med dansare i VR, nyfödda bolag växer sig starkare och större med sina kreativa verksamheter och lunch-rummets mikrovågsugnar plingar i kapp med kaffet som puttrar mest hela tiden.

Nere på markplan kör Kroppens Hus på med välbesökta konstverkstäder, samtal och utställningar, och inleder snart en ny spännande fas i ett samarbete med Svärmen för att addera synergier med mer spel och omslutande scenkonst.

Jympa3000 blir bara mer och mer populärt och varje måndag och under mars månad fortsätter möjligheten att gympa som ingen annanstans.


Bild 1: Svante Pettersson

Bild 2: Jonas Johansson


UTMANINGEN Vår största utmaning är vår nära omvärld. Dels den fysiska, att befinna sig bokstavligen MITT I Stockholms mest omfattande stadsutvecklingsprojekt såsom Slussenprojektet är, men även med en så pass ny och oetablerad verksamhet som våran. Det sprängs, borras och lastas, en väg som fanns igår är borta imorgon, grannar hyllar och andra klagar. Vi måste manövrera i friktioner mellan kort avtalstid som står i direkt motsats med hållbara och långsiktiga investeringar. Vi sitter runt bord där det verkligen råder en genuin samsyn kring värdet av en levande stad, av tillgänglighet, bredd på program osv, men där det finns helt olika möjligheter och förhållning till att dela på risken. För oss är det oförutsedda och oväntade något som varit del av vår verksamhet i 20 år. Jag skulle vilja säga att vi är rätt bra på detta och tack vare det kan operera Stadsgårdsterminalen så som få andra skulle kunnat givet dessa premisser. Och vi har kul. Vi utvecklas och vi lär oss massor. I dessa utmaningar finns så mycket att hämta, och även att dela och vi ser fram emot alla de sammanhang som nu ligger framför oss. Det är även mycket stärkande och peppande att känna stödet och samverkan med så många andra aktörer som verkar i samma värld som vår. I dagarna går tankarna extra mycket till en av dessa aktörer. Musikaliska Kvarteret, som gjort ett helt fantastiskt arbete och tillfört Stockholm fyra scener mitt i stan och nu samtidigt hänger lite i limbo och får kämpa vid scendödens yttersta front. Hoppas ni besökte dem i helgen på deras SCENDÖDSFESTIVAL - ÖPPET KVARTER. Skriv gärna under deras upprop: https://www.mittskifte.org/petitions/radda-musikaliska-kvarteret


AVSLUTNINGSVIS Spännande tider. Viktiga tider. Så mycket som händer. Så mycket vi inte vet men samtidigt så många många grymma grejer på G överallt. Mer roliga och stora nyheter inom kort!

Varma hälsningar två rimliga stenkast från Slussen,

Andreas & Kollektivet Livet


“Människorna gör platsen”Hej!


Det sägs att det är människorna som gör platsen, och det måste ju stämma. Hur många gånger har inte sällskapet varit det som minnet hängs upp på, inte platsen i sig. Kulturen för oss samman, ger platsen liv och blir kittet som binder ihop.

Plats, människor & kultur. I grund och botten, dom tre orden som summerar vad vi jobbar med på Stadsgårdsterminalen, tillika tre perfekta rubriker att starta årets förtsta nyhetsbrev med!

PLATS

Stadsgårdsterminalen invigdes officiellt den 15:e december.

En tapper skara besökare infann sig redan 08:30 utanför huvudentrén i decembers hittills kyligaste morgon. Vi hade styrt varm fika och stans snyggaste band att klippa. I kronologisk följd förenlig med vår resa in i terminalen fram till idag fick alla berörda och representerade instanser och intressenter dela några reseminnen.

Sveriges i särklass kallaste sax greppades av tidigare Kulturborgarråd Jonas Nadebo som varsamt klippte den symboliska första delen av bandet för att sedan få sitt sista klipp in i framtiden av nya Äldre- och Kulturborgarråd Torun Boucher.

Symboliskt, och tillika manifesterade, över hur viktiga platser att mötas på är, där olikheter och likheter kan få mötas OCH samverka.

Invigningar är bra, för de ger oss en anledning till att levela upp och med tydlig deadline få mer saker på plats. Stora scenen är nu så gott som redo med sitt PA och set-up, baren har fått ett lager ljus och CNC-frästa snygga fronter, alla lås är numera blippar och fullt fungerande, godsmottagningen en “inrutad ordningens värld” som skulle få vem som helst från militären att torka tårkanal.

Alla entréer har folierats och fått namn, wifi-hastigheten sjunger i hela fastigheten och de stora fönsterpartierna intill baren har nu illustrationer som i varenda detalj påvisar händelser och detaljer ur Kollektivet Livets arv.MÄNNISKOR

På eftermiddagen den 15:e december åter öppnades dörrarna med familj och närmaste, alla som på sina håll stöttat och backat oss så enormt i denna process, och utan vars stöd hade inte en millimeter av det vi gjort på Stadsgårdsterminalen varit möjligt.

Därefter öppnades dörrarna mer och mer för att slutligen stå vidöppna och med fri entré bjuda alla på årets julfest. Tillsammans med arrangörer, kunder, hyresgäster, vänner, familj, artister, fans och alla möjliga besökare blev det en torsdag till 01:00 med extra allt.


KULTUR

Dans, konserter, teater, klubb, samtal, utställning och konstverkstad har fyllt programmet fram till nyåret.

Med övertygelse om hur viktig tillgången är till ett brett och rikt kulturliv för alla var det extra fint att få avsluta året med HELT GRATIS verksamheter för barn och unga hos oss under Julledigheten!


Prisma - Var vårt egna producerade projekt i form av workshops för barn och unga på Stadsgårdsterminalen där de tillsammans med några av stans absolut mest spännande konstnärer fick skapa fantasivärldar, poesi och pyssel i Ankomsthallen.


Kroppens hus i Tullen erbjöd välbesökta workshops med några av konstnärerna bakom sin interaktiva utställning. Konstverkstaden var öppen för de mindre och det gipsades armar, syddes kirurgisk Sutur och folkbildades kring hälsa med konsten som språk!
Stadsgårdsterminalens första residensprogram (STAIR) är även öppet för ansökningar.

Inom ramarna för STAIR kommer 6 konstnärer kunna komma och under en månad arbeta på platsen under känslan “Här lämnar vi vardagen” med full tillgång till huset för att efterlämna ett eller flera verk. Sprid och dela detta gärna till dina favorit konstnärer som du skulle vilja se mer av och resa med hos oss!


All info om STAIR och dess förutsättningar finns HÄR.


Ansökningsperioden är öppen nu fram till 15:e januari.SIST MEN INTE MINST, TACK!

Stort tack för alla som kom och besökte oss 2022, sicken resa det året blev! Den resan fortsätter nu 2023, och vi ser fram emot allt!


Over and out för denna andra gång!


Bless,

Andreas & Kollektivet Livet


1
2
bottom of page