top of page

lör 03 dec.

|

Tullen

Invigning Kroppens hus – Konst och hälsa

Gipsa en förälder? Modellera en njure? Eller varför inte kliva in i en organskog! I Kroppens hus huserar konstnärer, forskare, dramatiker, konstpedagoger, gymnasieelever och läkare som tillsammans skapar en plats för att forska kring hur vi kan folkbilda om folkhälsa med konsten som språk

Invigning Kroppens hus – Konst och hälsa
Invigning Kroppens hus – Konst och hälsa

TID OCH PLATS

03 dec. 2022 15:00 – 18:30

Tullen, Stadshamnen 26, 116 45 Stockholm, Sweden

OM EVENEMANGET

Gipsa en förälder? Modellera en njure? Eller varför inte kliva in i en organskog! I Kroppens hus huserar konstnärer, forskare, dramatiker, konstpedagoger, gymnasieelever och läkare som tillsammans skapar en plats för att forska kring hur vi kan folkbilda om folkhälsa med konsten som språk. Kroppens hus är en hybridupplevelse med utställning, samtalsserie och medicinsk konstverkstad. Upplevelsen är helt kostnadsfri. Kroppens hus finns i gamla Birkaterminalens tull, bredvid Fotografiska.

”Många är angelägna om sin hälsa men har inte alltid så bra koll. Jag har doktorerat, men det är knappt en människa som läser det. Med konst kan vi berätta om medicin, hälsa och forskningsrön på ett mer lustfyllt sätt. Det är två världar man normalt inte tänker förenas.”

/Anna Nordlander, infektionsläkare och initiativtagare

”Folkhälsa känns långt bort till jag påminns att jag själv har en kropp och en hälsa. Alla har ju det. Vi har kroppen till låns – från födsel till död – däremellan har den sin egen unika resa”. /Andreas Blom, gatukonstnär, curator och initiativtagare.

Om Kroppens hus Kroppens hus startade för att det behövdes en arena där man kunde prata om och uppleva kroppen ur flera perspektiv. Genom att skapa konstverk som på olika sätt belyser och undersöker medicin, forskning och vår relation till kroppen är Kroppens hus en unik plats som erbjuder spännande upplevelser i gränslandet mellan medicin och konst. I en tid då hälsa och relationen till kroppen är högaktuell vågar Kroppens hus ta ut svängarna och på ett fantasifullt och intresseväckande sätt utmana vårt förhållande till kroppen. Kroppen hus grundades 2019 av initiativtagare och läkare Anna Nordlander, curator Andreas Blom samt finansiärerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Startskottet blev – tillsammans med konstnärer, läkare, skådespelare, dramatiker, dramaturger och teknisk personal – Väntrummet som skapades i samarbete med KulturhusetStadsteatern 2021.

Aktiviteter och upplevelser

”Tullens” förhörsrum och förvaringsceller har gjorts om till unika verk. Här kan du ta del av bland annat en endorfinmaskin, dataspel om döden och en tillfällig samarbetsutställning med Beroendecentrum, ”I nålsögat”. I den medicinska konstverkstaden, bemannad av läkarstudent och konstpedagog, kan du gipsa, lära dig sy suturstygn eller modellera ett organ.

Datum, öppettider och plats

Kropps-öppning: 3 december kl. 15.00-18.30.

DELA DETTA EVENT

bottom of page