top of page

NYHETSBREV #1

Uppdaterat: 11 jan.

“Här lämnar vi vardagen”


Hej!

Så sitter vi här med datorn i hand. Blickar ut över Franska bukten i den fastighet vi såg för ett drygt år sedan och bara drömde om. Vinterns första snö syns genom fönstret och det som slår oss är inte det anmärkningsvärda i att den kommer nu, utan att vi ser den. Vi har ju suttit i en fönsterlös källare i nästan 20 år till att nu förstå vidden av fönsterputsningen här på Stadsgårdsterminalen. Du får detta infobrev då du anmält ditt intresse på vår hemsida för Stadsgårdsterminalen, vi vill med detta informera kring den stora bilden, månaden som varit, var vi är och vad som faller i blicken framöver. För att börja i rätt ordning tänkte jag introducera oss och ge en mer utförlig recap till vad som föranlett oss hit. VILKA ÄR VI? Vi är Kollektivet Livet. Enligt Wikipedia är vi “en konstnärsgrupp och kulturbyrå som främst jobbar med storskalig installation, design och kulturfrämjande verksamhet i det offentliga rummet och har varit en tongivande aktör för att öppna upp offentliga väggar för muralmålningar och grafitti”. Till detta skulle jag nog vilja tillägga att vi är ett gäng individer som hållit ihop i vått och torrt, som varit med länge, alltid levt med krativitet som huvudsaklig drivkraft, som älskar det storskaliga, och tillika älskar det lilla, så länge det är gjort med passion. Jag heter Andreas och skriver i egenskap av Kulturutvecklare på Kollektivet Livet och ansvarig för kulturen på Stadsgårdsterminalen.
VISIONEN

Det som förde oss hit började med att vi såg Birkaterminalen tomställas på grund av pandenmins framfart.

Här lämnar vi vardagen” som det står på väggen i huvudentrén fick en flerbottnad mening. Detta kommer stå kvar.

Vi såg en ny möjlighet för att skapa plats för detsamma, men utan att lämna kajen, och inom konstens värld.

Vi fick möljligheten att presentera vår vision för huset för fastighetsägaren. I korthet handlade denna om att skapa en ny destination för kultur, dels att tillföra saknade musikscener, men även plats för ett brett innehåll, med större möjlighet att kunna presentera det oväntade och oförutsedda. Vi är övertygade om att en “delningsoptimerad” plats kan husera allt från konserter, föreställningar, utställningar och produktion, med innehåll som är från det mest kommersiella till det mest fria och oetablerade, för en publik som sträcker sig över åldrar, bakgrunder och stadens hela geografi. Möjligt med Slussen tre rimliga stenkast bort.

Och för en gångs skull, kanske den första, kom Kollektivet Livets brokighet och långa legacy av att göra allt mellan himmel och gjord till sin största fördel.

Vi var inte ensamma och efter närmare ett år liknande en berg-och-dalbana mellan olika “kanske”, “snart vet ni”, “vi väntar bara på” osv kunde vi slutligen skriva under avtalet. En svår tid för en liten organisation. Vi var på halster, vårt nätverk av andra hoppfulla aktörer, på samma halster, och samtidigt som en danande förändring låg framför oss behövde vi säkra andra uppdrag och jobba på plan B’s.
OCH NU HAR VI

Lyckats få igång Terrassen med bar och musik under den gångna sommaren. Från juni t.o.m augusti hade vi över 20.000 besökare i huset. Vi fick fart i den gamla Terminal-cafeterian med inte mindre än två pizzor och mackor på menyn. Baren kom igång med dunder-utbud. Stora scenen etablerades. Stort tack till Kulturförvaltningen för bidrag och suport för denna.

Ett 40-tal konserter har genomförts. En mängd klubbar likaså, från Finskt disco till Afro-rave, från Hip-hop jubileums till Ballroom.

Tredje våningen som är kontor och mötesrum är så gott som fullt. Och nu med snabbast Wifi, bara en sån sak.

Vi har haft en rad arrangörer i huset och lärt oss hur otroligt viktiga dessa är för Stockholms kulturliv. Vilka risker de tar, likt oss själva, för sina passioner och förvärv som ser lika olika ut som antalet de är.

Vi har Kroppens Hus som hade första vernissaget häromdagen i Tullen, som nu framöver handlar om konst och hälsa. Med fri entré.FRAMÅTVi jobbar för fullt på alla områden.

Det programmeras för fullt, och vi försöker hitta längre och längre ut från våra egna nätverk för att boka in spännande saker, både publika och slutna. Visningar avlöser varandra, innehåll cureras och synergier skapas.

Kommunikationen kommer komma igång i takt med att får möjlighet att anställa fler till vårt team.

Allt vi redan lärt oss, och det är inte lite det, som kan systematisera


s och förenklas för att göra saker ännu smidigare görs just det.

I takt med att bitarna faller på plats känner vi att det är hög tid med en formell invigning. Inte för att huset någonsin kommer sluta utvecklas och förändras, men för att göra ett avstamp från den punkten vi känner att vi lämnar “uppstarten” och går in i “rull-mode”,

där saker har urpsungslägen som vi tagit fram och kan bibehålla.


Over and out för denna första gången!


Bless,

Andreas & Kollektivet Livet


bottom of page