top of page

NYHETSBREV #2

“Människorna gör platsen”Hej!


Det sägs att det är människorna som gör platsen, och det måste ju stämma. Hur många gånger har inte sällskapet varit det som minnet hängs upp på, inte platsen i sig. Kulturen för oss samman, ger platsen liv och blir kittet som binder ihop.

Plats, människor & kultur. I grund och botten, dom tre orden som summerar vad vi jobbar med på Stadsgårdsterminalen, tillika tre perfekta rubriker att starta årets förtsta nyhetsbrev med!

PLATS

Stadsgårdsterminalen invigdes officiellt den 15:e december.

En tapper skara besökare infann sig redan 08:30 utanför huvudentrén i decembers hittills kyligaste morgon. Vi hade styrt varm fika och stans snyggaste band att klippa. I kronologisk följd förenlig med vår resa in i terminalen fram till idag fick alla berörda och representerade instanser och intressenter dela några reseminnen.

Sveriges i särklass kallaste sax greppades av tidigare Kulturborgarråd Jonas Nadebo som varsamt klippte den symboliska första delen av bandet för att sedan få sitt sista klipp in i framtiden av nya Äldre- och Kulturborgarråd Torun Boucher.

Symboliskt, och tillika manifesterade, över hur viktiga platser att mötas på är, där olikheter och likheter kan få mötas OCH samverka.

Invigningar är bra, för de ger oss en anledning till att levela upp och med tydlig deadline få mer saker på plats. Stora scenen är nu så gott som redo med sitt PA och set-up, baren har fått ett lager ljus och CNC-frästa snygga fronter, alla lås är numera blippar och fullt fungerande, godsmottagningen en “inrutad ordningens värld” som skulle få vem som helst från militären att torka tårkanal.

Alla entréer har folierats och fått namn, wifi-hastigheten sjunger i hela fastigheten och de stora fönsterpartierna intill baren har nu illustrationer som i varenda detalj påvisar händelser och detaljer ur Kollektivet Livets arv.MÄNNISKOR

På eftermiddagen den 15:e december åter öppnades dörrarna med familj och närmaste, alla som på sina håll stöttat och backat oss så enormt i denna process, och utan vars stöd hade inte en millimeter av det vi gjort på Stadsgårdsterminalen varit möjligt.

Därefter öppnades dörrarna mer och mer för att slutligen stå vidöppna och med fri entré bjuda alla på årets julfest. Tillsammans med arrangörer, kunder, hyresgäster, vänner, familj, artister, fans och alla möjliga besökare blev det en torsdag till 01:00 med extra allt.


KULTUR

Dans, konserter, teater, klubb, samtal, utställning och konstverkstad har fyllt programmet fram till nyåret.

Med övertygelse om hur viktig tillgången är till ett brett och rikt kulturliv för alla var det extra fint att få avsluta året med HELT GRATIS verksamheter för barn och unga hos oss under Julledigheten!


Prisma - Var vårt egna producerade projekt i form av workshops för barn och unga på Stadsgårdsterminalen där de tillsammans med några av stans absolut mest spännande konstnärer fick skapa fantasivärldar, poesi och pyssel i Ankomsthallen.


Kroppens hus i Tullen erbjöd välbesökta workshops med några av konstnärerna bakom sin interaktiva utställning. Konstverkstaden var öppen för de mindre och det gipsades armar, syddes kirurgisk Sutur och folkbildades kring hälsa med konsten som språk!
Stadsgårdsterminalens första residensprogram (STAIR) är även öppet för ansökningar.

Inom ramarna för STAIR kommer 6 konstnärer kunna komma och under en månad arbeta på platsen under känslan “Här lämnar vi vardagen” med full tillgång till huset för att efterlämna ett eller flera verk. Sprid och dela detta gärna till dina favorit konstnärer som du skulle vilja se mer av och resa med hos oss!


All info om STAIR och dess förutsättningar finns HÄR.


Ansökningsperioden är öppen nu fram till 15:e januari.SIST MEN INTE MINST, TACK!

Stort tack för alla som kom och besökte oss 2022, sicken resa det året blev! Den resan fortsätter nu 2023, och vi ser fram emot allt!


Over and out för denna andra gång!


Bless,

Andreas & Kollektivet Livet


bottom of page