top of page

NYHETSBREV #3


(Hittills allt väl)


Hej!


Omtumlade, kärleksrusiga och bekräftade till max borstar vi av oss snön och stampar isen från skorna. Vi levererade en invigning vi och fick tillbaka 100-fallt. Oräkneliga glimtar av vår vision för platsen har hittills gjort sig synliga på Stadsgårdsterminalen sen vi kom in på plats, men i fredags föll allt på plats- så sömlöst och så länge att det blev en glimt som övergått till fast bild. Att skapa en plats där det sker olika saker simultant och jämte varandra, där publik känner sig trygg och helt hemma samtidigt som det öppnar upp för det oförutsedda och oväntade i olika möten och inramningar har varit visionen, och nu vet vi att det även är målet.

INVIGNINGEN

Förrförra fredagens invigning av nya Kollektivet Livet Bar & Scen kan inte sammanfattas i annat ord än succé. Stämningen som skapades av kvalitén på det kreativa, bredden av innehåll och publik, blandat med det familjära och vänliga, gick att “ta” på.

Den hängde där som en aura över stället med 900 personer som kom och delade platsen. Efter att ha provtryckt alla delar sedan förra sommaren kunde vi verkligen bjuda in till ett kalas som transformerades från AW till spontana dansgolv, mellan kurerad lineup med helt fantastiska akter och toner till mega-ös från eftermiddag till sen natt.

Där och då upplevde vi en plats som Stockholm verkligen saknar. Fråga någon du känner som var där och få hela bilden.

Förbered dig på nästa invigning. Det kommer fler.Bild 1: Asta Bild 2: Tomode Bild 3: Minglande gäster

Foto: Åke Tireland, Tamalie Jonsson


KONSTEN

STAIR, vårt residensprogram är igång. 6 fantastiska konstnärer arbetar på platsen och det är en ynnest att få komma varandra så nära. Platsen och konsten påverkar varandra och redan sipprar det ut i olika uttryck på plats, nya relationer och samarbeten och utvecklingar. Ett betatest för någon är ett till synes komplett och inspirerande verk för någon annan, likväl som en kopp kaffe i fikarummet är en välkommen paus eller ett inspirerande startskott.

Husets konstsamling börjar ta form och inom kort kommer fler konstnärer ställas ut på plats.

Husets tredje våning är fullsatt och här huserar hela spektrat av Kulturella och konstnärliga näringar. Det hamras på laptops vägg i vägg med dansare i VR, nyfödda bolag växer sig starkare och större med sina kreativa verksamheter och lunch-rummets mikrovågsugnar plingar i kapp med kaffet som puttrar mest hela tiden.

Nere på markplan kör Kroppens Hus på med välbesökta konstverkstäder, samtal och utställningar, och inleder snart en ny spännande fas i ett samarbete med Svärmen för att addera synergier med mer spel och omslutande scenkonst.

Jympa3000 blir bara mer och mer populärt och varje måndag och under mars månad fortsätter möjligheten att gympa som ingen annanstans.


Bild 1: Svante Pettersson

Bild 2: Jonas Johansson


UTMANINGEN Vår största utmaning är vår nära omvärld. Dels den fysiska, att befinna sig bokstavligen MITT I Stockholms mest omfattande stadsutvecklingsprojekt såsom Slussenprojektet är, men även med en så pass ny och oetablerad verksamhet som våran. Det sprängs, borras och lastas, en väg som fanns igår är borta imorgon, grannar hyllar och andra klagar. Vi måste manövrera i friktioner mellan kort avtalstid som står i direkt motsats med hållbara och långsiktiga investeringar. Vi sitter runt bord där det verkligen råder en genuin samsyn kring värdet av en levande stad, av tillgänglighet, bredd på program osv, men där det finns helt olika möjligheter och förhållning till att dela på risken. För oss är det oförutsedda och oväntade något som varit del av vår verksamhet i 20 år. Jag skulle vilja säga att vi är rätt bra på detta och tack vare det kan operera Stadsgårdsterminalen så som få andra skulle kunnat givet dessa premisser. Och vi har kul. Vi utvecklas och vi lär oss massor. I dessa utmaningar finns så mycket att hämta, och även att dela och vi ser fram emot alla de sammanhang som nu ligger framför oss. Det är även mycket stärkande och peppande att känna stödet och samverkan med så många andra aktörer som verkar i samma värld som vår. I dagarna går tankarna extra mycket till en av dessa aktörer. Musikaliska Kvarteret, som gjort ett helt fantastiskt arbete och tillfört Stockholm fyra scener mitt i stan och nu samtidigt hänger lite i limbo och får kämpa vid scendödens yttersta front. Hoppas ni besökte dem i helgen på deras SCENDÖDSFESTIVAL - ÖPPET KVARTER. Skriv gärna under deras upprop: https://www.mittskifte.org/petitions/radda-musikaliska-kvarteret


AVSLUTNINGSVIS Spännande tider. Viktiga tider. Så mycket som händer. Så mycket vi inte vet men samtidigt så många många grymma grejer på G överallt. Mer roliga och stora nyheter inom kort!

Varma hälsningar två rimliga stenkast från Slussen,

Andreas & Kollektivet Livet


bottom of page