top of page
svanfärdig.jpeg
körsbärklar.jpeg
hjärtatklar.jpeg
IMG_6771.jpeg
Saga Arbman
Visuell konstnär / Illustratör
Deltagare STAIR våren 2023

I det numera rosa rummet på vår terrass har Saga Arbman skapat Stockholms mest romantiska trapphus. I ett avsteg från den gouachefärg hon vanligtvis använder har Saga, som studerat konst och illustration vid bland annat Nyckelviksskolan, i detta verk använt sig av akrylfärg för att pryda väggarna med många olika motiv som bär koppling till romantik. Inspirationen till motivet och konceptet i sig uppkom enligt Saga ur en text, ”här lämnar vi vardagen”, som sedan tidigare pryder en vägg på Stadsgårdsterminalen:

”Inför STAIR blev jag inspirerad av texten på väggen vid ingången till terminalen, som uppmanar till att lämna vardagen. Det fick mig att tänka på att förlora sig i någon, att hela ens värld för en stund ställs på ända. Jag ville göra ett rum där man blir omsluten av romantik, som ett kapell eller ett altare tillägnat det magiska tänkandet som kan uppstå vid förälskelse. En hyllning till det som ibland anses irrationellt eller opraktiskt.”

IMG_7329 (1).HEIC
IMG_3037_edited.jpg

Att Saga under STAIR kunnat måla dessa romantiskt klingande motiv som läppar, svanar, blommor på kuddar, fyrklöver och mjuka moln över ett helt rum snarare än att vara begränsad till dukar och akvarellpapper har utgjort en ny erfarenhet. Enligt Saga har både STAIR-projektet till sin form såväl som de andra konstnärer och människor som verkar på Stadsgårdsterminalen spelat in i hur verket har utformats och utvecklats:

”Från att ha legat utsträckt och målat på stora papper på golvet i min etta har jag i STAIR fått möjlighet att breda ut mig i ett helt rum. Det är något helt annat. Det sätt på vilket man uppfattar verket blir annorlunda när man kan gå in i verket snarare än att titta på en målning. Tidigare har jag ofta varit mer ensam i hela processen, i kontrast mot hur jag skapat här. Här växer verket fram framför ögonen på andra, samtal uppstår och man blir tvungen att fundera över frågor man annars inte hade tänkt på. Det får en att se sitt verk ur nya synvinklar.”

 

Sagas rosa rum hittar du i toppen av spiraltrappan som leder upp till terrassen från Baren.

Kom och insup denna romantiska midsommardröm!

Bilder från processen
svanarprocesss.jpeg
börjamåla.jpeg
IMG_5787.jpeg
hjärtat1.jpeg
hjärtat2.jpeg
hjärtatklar.jpeg
bottom of page