top of page
stair_tr.png
Namnlöst-1.png

Tack vare och i samarbete med Kulturrådet

kommer sex konstnärer under våren 2023 arbeta platsspecifikt med full tillgång till Stadsgårdsterminalen. De kommer förvandla egenvalda ytor i huset med sin egna unika kreativa förmåga.

Temat för detta residens utgår från citatet som står i den gamla huvudentrén från när platsen brukades som en färjeterminal - "Här lämnar vi vardagen" - att resa utan att lämna platsen fysiskt.

Det har varit fantastiskt kul och inspirerande att läsa alla ansökningar. Tillslut landade vi i dessa 6 begåvade konstnärer.

Följ gärna vår resa på Instagram, eller läs artikeln om STAIR i DN Kultur.

Isabelle.png

Saga Arbman
Illustratör och visuell konstnär

"Temat slår an på många saker jag arbetar med. Att stanna upp i ögonblick, helt gå upp i en upplevelse eller en känsla. Intimitet, njutning, förälskelse, hängivelse för att lämna vardagen."

Jonas.png

Bianca Barck
Poet/Skribent

"Som yngre sommarjobbade jag på Birka Princess och har känt hjärtat riva i mig vid just denna terminal. Jag ville gå av färjan. Ville inte resa, vara “fast” ombord. Jag är uppvuxen på en ö – Åland – och reser ofta dit. Frihet är en del av min ryggrad, att se horisont och att kunna röra sig fritt."

Djupdyk in i Biancas instagram HÄR

Jenny.png

Svante Pettersson
Ljuskonstnär

"Eftersom att flertalet av mina verk har handlat om olika portaler kopplade till andra dimensioner så känns "lämna vardagen utan att resa fysiskt", lite beroende på hur man ser det, ganska naturligt för mig.

För övrigt ogillar jag ofta att resa. Det förknippas med stress för mig. Men jag har alltid uppskattat finlandsbåtar och kulturen kring dessa!"

Isabelle Friberg
Animatör

"Jag arbetar med cel animations i mitt konstnärsskap.
Jag uppskattar det traditionella i arbetet och att det kräver av mig att jag är aktiv och uppmärksam i alla delar av processen. Det ger mig motivation att kunna bevara det unika sättet att uttrycka mig visuellt."

Jonas Johansson
Ljuskonstnär

"Jag är intresserad av att arbeta konstnärligt utifrån en plats som har så stark anknytning till vattnet och omvärlden. Under min uppväxt satt jag ofta och blickade ut genom fönstret på solnedgången som gick ned över Kattegatt. Rosa, orange, gul, vit, lila, blå, grön - himlen fick alla färger. Inom STAIR vill jag arbeta med ljuset, solen och insida kontra utsida."

Bianca.png

Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär

"Att undfly vardagen är vi nog många som längtar efter. När det sker är det nog snarare att vi, i en stund så kort som ett ögonblick, glömmer av vår vardag mer än att fly den. Att bli omedveten och samtidigt medveten (ett annorlunda medvetande). Kanske sker det när vi blir upprymda, likt att bli berörd. Eller när kroppen genom dans blir ett med rörelsen så att tanken inte längre styr nästa steg, vi glömmer av oss själva. Det är min övertygelse att detta blivande – av att glömma av sig själv – och därmed bli annorlunda, är en resa i sig och kan uppstå i det mest minimala av steg. Har det skett en resa?"

Svante.png
bottom of page