top of page
Vårt residensprogram

Bianca Barck är den åländska poeten som sedan barnsben präntat ner bokstäver i dagböcker, anteckningar och telefoner. Med två diktsamlingar, Det klarnar opp och Stormen, bakom sig har Bianca under STAIR skrivit och införlivat sin poesi på olika platser i Stadsgårdsterminalen. I för henne nya format, som att rista in text i väggarna och måla i trappor, presenteras dikterna på olika sätt i byggnaden. Till exempel pryder dikten, ”Custom Cut”, numera en vägg utanför den gamla tullen. Tullskylten väckte tankar om vad vi bär på.

”Det känns hyfsat ickepoetiskt med tullverksamhet, och jag tyckte om att göra en mjukare, känslomässig ingång på det. Att man ju har jättemycket att ‘declare’, i hjärtat.”

Bianca Barck
Poet/Skribent
Deltagare STAIR våren 2023
@biancabarck_poesi

Annars får Bianca inspiration i vardagliga situationer, inte sällan när hon på ett eller annat sätt är på väg någonstans. På bussen, under promenader, när folk går förbi och säger något spännande i telefon. Det kan vara från egna känslor, eller något hon upplever att andra känner. Att hon här på Stadsgårdsterminalen ofta suttit och skrivit utan att fysiskt vara på resande fot utgör enligt henne inte något undantag, med tanke på platsens historiska koppling till resande:


”Här har jag verkligen suttit vid ett skrivbord och skrivit, men platsen känns som rörelse. Och man ser myllret av liv utanför, att folk går, att folk åker. Man ser Djurgårdsbåtarna – och tänker på alla som rest genom huset och med färjorna.”

I en välfunnen överlappning mellan Stadsgårdsterminalen som en tidigare plats för färjeresor och poesin som yttring hittar Bianca en aspekt som för oss gör att det känns extra fint att kunna visa hennes poesi just här:


”Det är så mycket med en terminal som gör att vi lätt byter tillstånd. Och poesin kan göra samma sak, att vi enkelt byter känsla – och tillstånd.”

Varmt välkommen att komma och resa med Biancas poesi hos oss på Stadsgårdsterminalen!

Deltagare våren 2023

Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Är du en textilkonstnär, en doftkonsult eller kanske en botaniker? Eller är du någon helt annan sorts kreatör med en önskan om att skapa och sprida din konst hos oss på Stadsgårdsterminalen? Oavsett vilket, håll utkik efter utlysning till nästa STAIR på våra sociala medier!
bottom of page