top of page
Vårt residensprogram

Slussen är en plats som har varit, och kommer fortsätta att vara, under mer eller mindre ständig förändring. Detta står i fokus för Isabelle Fribergs animerade kortfilm. Filmen består av fyra delar vilka visar de olika sorters vardagsflykt som skett vid Stadsgårdskajen under 150 års tid, uppdelat i epokerna 1920-tal, 1970-tal, 2020-tal och 2070-tal. Installationen utgörs av ett tv-torn, där varje epok-animation visas på en egen tv. Vardagsflykt som koncept uppmanas till vid en av entréerna till Stadsgårdsterminalen, vilket inspirerade Isabelles tema:

”Jag tyckte att det var inspirerande att jobba med ett specifikt tema. Att Stadsgårdsterminalen är en sådan unik plats som ligger där den ligger, och därtill har en otrolig utsikt fick mig ännu mer inspirerad.”

Isabelle började rita som liten, och ville tidigt bli konstnär. Efter en paus på några år plockade Isabelle upp pennan och ritandet igen för att göra musikvideor till bandet där hon spelade bas. Musikvideor har Isabelle sedan fortsatt animera, bland annat åt Melby, Neon Ion och Lucky Lo. I sitt animerande arbetar Isabelle framförallt i Photoshop och After Effects, med en animeringsmetod som görs bild för bild i det som kallas cel animation.

Isabelle Friberg
Animatör
Deltagare STAIR våren 2023
@isabellefartzone

Idén med de olika tidsepokerna väcktes för Isabelle tidigt under STAIR:


”Jag valde tidsperioderna för att de visade hur platsen förändrats över tid. 1920 fanns huset inte över huvudtaget, så jag ville visa hur det såg ut här istället. 1970 användes huset för båtar, som en terminal. Sen kände jag att jag ville visa nutiden, hur platsen ser ut och används idag. Avslutningsvis tyckte jag att det var spännande att spekulera i hur framtiden på platsen kommer se ut, eftersom jag gillar framtiden. För att försöka förhålla mig så sanningsenligt som möjligt till hur platsen sett ut förr i tiden använde jag mig bland annat av en Stockholms-grupp på Facebook och av andra digitala källor. Jag ville försöka hålla avbildningarna någorlunda historiskt korrekta, men det finns också ett visst mått av fiktion i filmerna, inte minst i framtids-delen.”

STAIR 2023 blir Isabelles, som tidigare mest animerat i sitt jobb på reklambyrå, första utställning. Upplevelsen i STAIR skiljer sig på flera sätt mot hur hon tidigare arbetat med konst och animering:

”STAIR har varit väldigt fritt i hur man kunnat arbeta. Jag har kunnat göra animationer som är mer bild än text, vilket är kul då jag ju verkligen gillar att rita. Att vi har varit sex stycken konstnärer samtidigt i huset har också varit väldigt givande, man har inspirerats av varandra. Jag tog till exempel med en dikt i min animation som Bianca Barck skrivit!”

Välkommen att komma och inspireras till vardagsflykt i Baren hos oss på Stadsgårdsterminalen, där Isabelles tv-torn visar hennes kortfilm!

Deltagare våren 2023

Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Är du en textilkonstnär, en doftkonsult eller kanske en botaniker? Eller är du någon helt annan sorts kreatör med en önskan om att skapa och sprida din konst hos oss på Stadsgårdsterminalen? Oavsett vilket, håll utkik efter utlysning till nästa STAIR på våra sociala medier!
bottom of page