top of page
rosa2.jpg
Vårt residensprogram

I det numera rosa rummet på vår terrass har Saga Arbman skapat Stockholms mest romantiska trapphus. I ett avsteg från den gouachefärg hon vanligtvis använder har Saga, som studerat konst och illustration vid bland annat Nyckelviksskolan, i detta verk använt sig av akrylfärg för att pryda väggarna med många olika motiv som bär koppling till romantik. Inspirationen till motivet och konceptet i sig uppkom enligt Saga ur en text, ”här lämnar vi vardagen”, som sedan tidigare pryder en vägg på Stadsgårdsterminalen:


”Inför STAIR blev jag inspirerad av texten på väggen vid ingången till terminalen, som uppmanar till att lämna vardagen. Det fick mig att tänka på att förlora sig i någon, att hela ens värld för en stund ställs på ända. Jag ville göra ett rum där man blir omsluten av romantik, som ett kapell eller ett altare tillägnat det magiska tänkandet som kan uppstå vid förälskelse. En hyllning till det som ibland anses irrationellt eller opraktiskt.”

Att Saga under STAIR kunnat måla dessa romantiskt klingande motiv som läppar, svanar, blommor på kuddar, fyrklöver och mjuka moln över ett helt rum snarare än att vara begränsad till dukar och akvarellpapper har utgjort en ny erfarenhet. Enligt Saga har både STAIR-projektet till sin form såväl som de andra konstnärer och människor som verkar på Stadsgårdsterminalen spelat in i hur verket har utformats och utvecklats:


”Från att ha legat utsträckt och målat på stora papper på golvet i min etta har jag i STAIR fått möjlighet att breda ut mig i ett helt rum. Det är något helt annat. Det sätt på vilket man uppfattar verket blir annorlunda när man kan gå in i verket snarare än att titta på en målning. Tidigare har jag ofta varit mer ensam i hela processen, i kontrast mot hur jag skapat här. Här växer verket fram framför ögonen på andra, samtal uppstår och man blir tvungen att fundera över frågor man annars inte hade tänkt på. Det får en att se sitt verk ur nya synvinklar.”

Sagas rosa rum hittar du i toppen av spiraltrappan som leder upp till terrassen från Baren.

Kom och insup denna romantiska midsommardröm!

Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Deltagare STAIR våren 2023
@sagaarbman

Deltagare våren 2023

Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Är du en textilkonstnär, en doftkonsult eller kanske en botaniker? Eller är du någon helt annan sorts kreatör med en önskan om att skapa och sprida din konst hos oss på Stadsgårdsterminalen? Oavsett vilket, håll utkik efter utlysning till nästa STAIR på våra sociala medier!
bottom of page