top of page
Vårt residensprogram

I Baren på Stadsgårdsterminalen har Svante med inspiration av den svenska Finlandsbåtskulturen gjort en ljusinstallation som består av en färgstark målning på vägen och en projektor som visar olika färgkonstellationer och mönster över målningen. Förenandet av dessa två görs för att skapa en visuell upplevelse som för tankarna till en portal, ett återkommande koncept i Svantes skapande. Därutöver har han också gjort färgväxlande armaturer vilka tillsammans med lampor i olika färger skapar en portalliknande discokrona som erbjuder en touch av den klassiska ålandsbåtens dansgolv. Tursamma dansare kanske rentav kan beamas upp genom ljuset och hamna i ännu outforskade discotrakter!

 

Dessa verk resulterar i en ombytlig och färgsprakande ljusshow som uppstår i mötet mellan det som kallas ljusfärg och ytfärg, alltså den färg som ljuset har och den färg som pryder den yta ljuset landar på. Svantes intresse för ljusfärg och ytfärg väcktes av färgmogulen Gösta Wessels konst. Att kombinera projektion och målad färg har funnits som idé hos Svante länge, men kom att konkretiseras först under STAIR:

 

”Jag har sett folk som gör projektioner, och som gör sånt som jag gör, och då började jag fundera på hur det skulle kunna bli om man kombinerar dem två. I STAIR-ansökningen efterfrågades sånt som konstnärerna funderat på att göra men inte kunnat, och det här var verkligen en sån sak för mig.”

 

Varmt välkomna att sätta färg på både vardagar och helger med Svantes verk i Baren hos oss!

Svante Pettersson har länge förundrats över färg och ljus. Efter att ha varit kreativ chef och global talesperson i ljusfilosofiska frågor på ett stort ljusföretag har Svante gjort ljusinstallationer och verk på exempelvis Nordiska museet och Färgfabriken, och därutöver även suttit i styrelsen för Svenskt Färgcentrum och arbetat som ljusdesigner. Att just ljuset blivit Svantes passion förklarar han med dess förmåga att fascinera och väcka nyfikenhet. Det är också en vilja att sprida denna fascination som ligger till grund för Svantes konst:

”Jag blir själv fascinerad av det varenda gång när jag gör något med ljus. De första gångerna jag såg hur ljus och färg interagerade undrade jag hur det gick till. Jag vill att folk också ska kunna känna så, att ljus är roligt. Så dels är wow-faktorn som ljus kan ge upphov till en sak som jag vill sprida, men det pedagogiska lärandet gällande hur det går till är också något jag vill komma åt.”

 

Det är lätt att se ljus och färg ur ett alltför vetenskapligt och kliniskt perspektiv. För Svante ligger de viktigaste aspekterna av ljus snarare i den påverkanspotential som ljuset har på oss människor och hur vi ser och upplever ljus och färg:

”I hur ljus fungerar finns det ju mycket fysik, men jag skulle vilja säga att det ibland blir ett problem. Att fokus hamnar på fysikaliska mätinstruments resultat snarare än människors tolkning av ljus. Ljus och läran om ljus har varit lite ägd av ingenjörer under många år, men det är ju inte därför vi gör ljus. Vi gör det för att folk ska se bra eller må bra, och det har mätinstrumenten väldigt svårt att avgöra.”

Svante Petterson
Ljuskonstnär
Deltagare STAIR våren 2023
@lightingevangelist

Deltagare våren 2023

Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Svante Pettersson
Ljuskonstnär
Jonas Johansson
Ljuskonstnär
Jenny Forsgren
Audiovisuell konstnär
Isabelle Friberg
Animatör
Bianca Barck
Poet/Skribent
Saga Arbman
Illustratör/Visuell konstnär
Är du en textilkonstnär, en doftkonsult eller kanske en botaniker? Eller är du någon helt annan sorts kreatör med en önskan om att skapa och sprida din konst hos oss på Stadsgårdsterminalen? Oavsett vilket, håll utkik efter utlysning till nästa STAIR på våra sociala medier!
bottom of page